Købeguiden til udstyr
Overvejer du at købe ny espressomaskine?
Første gang man skal købe en espressomaskine, kan man let komme til at føle sig fortabt i tekniske specifikationer og udtryk, som man ikke aner hvad betyder. Valget ender måske med at blive mere eller mindre tilfældigt, da man opgiver at finde ud af forskellen på de mange forskellige typer og mærker indenfor espressomaskiner.
Jeg vil her forsøge, at give et overblik over nogle af de grundlæggende forskelle på forskellige typer af maskiner, og hjælpe køberen med at gøre nogle af de overvejelser, som er gode at have gjort INDEN man smider flere tusinde kroner efter noget udstyr, som måske ikke helt dækker ens behov og forventninger.
Guiden er hovedsageligt henvendt til førstegangskøberen, som ikke før har haft eller brugt en espressomaskine – men jeg håber selvfølgelig, at mange flere kan få glæde af den.
Karakteristika | Fordele | Ulemper |
DiscountmaskineHer mener jeg de maskiner, som typisk kan købes i en el-forretning for under kr. 1.000. Nogle gange i en version med kombineret kaffebrygger og ”espressomaskine”. Danner tryk ved at varme vand i en kedel op. Indeholder ingen pumpe og trykket vil derfor aldrig nå op på de minimum 9 bar, som er krævet for en rigtig espressomaskine. Det lave tryk gør det umuligt at frembringe crema på kaffen og de fleste vil være enige i, at der her slet ikke er tale om espresso. |
Billig – men ønsker man sig en espressomaskine, er det spild af penge! Køb hellere en mokkakande. | Ikke en rigtig espressomaskine, da trykket ikke er højt nok. Vil ikke kunne lave espresso med naturligt crema. |
Single boilerIndeholder én kedel, som bruges både til at brygge espressoen og til at skumme mælk. |
Simpel at bruge. Rimelig pris. God hvis man primært drikker espresso shots uden mælk, eller kun laver 1-2 latte/cappuccini ad gangen. | Ventetid mellem brygning og steaming, da maskinen skal varme op/køle ned til den rigtige temperatur. Dermed er det ikke muligt at brygge espresso og steame mælk samtidig. Egner sig ikke til at lave mange cappuccini på én gang grundet ventetiden mellem brygning og steaming. |
Heat exchangeHX er en forkortelse for Heat Exchange (varmeveksler). Denne maskine indeholder ligeledes kun én kedel, men dertil også en varmeveksler. Kedlen har en rimelig konstant vandstand, så den indeholder delvist vand og delvist damp. Den er derfor altid klar til at steame! Vandet, som bruges til at brygge espressoen, tages ikke fra kedlen, men direkte fra vandtanken/vandtilslutningen og varmes op på sin vej til bryghovedet ved at løbe igennem nogle rør inde i kedlen med den varme vand/damp. |
Kan både brygge og steame på samme tid. Har ofte en hane til tapning af varmt vand til te eller americanoes (espresso fortyndet med varmt vand) | Da vandet til brygning bliver varmet alt for meget op, når det står stille i rørene mellem vandtanken og bryghovedet, kræver det noget træning i ”Temperatur surfing” at få maskinen til at brygge espresso ved den rigtige temperatur., når den har stået stille et stykke tid. Dette gøres ved at ”flushe” en bestemt mængde vand, umiddelbart inden man brygger. |
Dual boilerHar to kedler til hhv. brygning af espresso og steaming af mælk. Disse to kedler er temperaturstyret uafhængig af hinanden og maskinen kan derfor brygge og steame på samme tid. |
Kan både brygge og steame på samme tid. Hver kedel har altid den rigtige temperatur til hhv. espresso og steaming. Har ofte en hane til tapning af varmt vand til te eller americanoes | Disse maskiner er som regel ret dyre. |
Lever, piston, manualDe første espressomaskiner var af denne type. I stedet for en indbygget pumpe, har maskinen en stang med et håndtag som presses ned for at skabe tryk. |
Har ofte et karakteristisk, flot design. Espressomaskinens moder. | Det kræver uhyre meget træning at bruge denne maskine. Hvis man presser for meget eller for lidt ned på håndtaget, vil espressoen ikke blive brygget ved det rigtige tryk, og vil dermed ikke blive som ønsket. |
Super AutomatiskDisse maskiner styrer selv hele processen fra at kværne bønnerne til at levere den færdige espresso. Der fås både modeller med seperat steamer, så man manuelt steamer og tilsætter mælken til espressoen og modeller som også gør dette for dig. |
Nemt! Processen er:
1. Tryk på knap, 2. Drik espresso. Ingen svineri og ingen besvær. Du skal ikke kværne, dosere, fordele, tampe og time. |
Du kan ikke kværne, dosere, fordele, tampe og time! Alt efter temperament kan man sige, at man går glip af alt det sjove. Og ikke mindst muligheden for at fintune sine shots og dermed opnå den ultimative kvalitet. Super-auto giver en ensartet kvalitet, men overliggeren for kvaliteten nærmer sig ikke højden for et godt forberedt shot på en semi-automatisk maskine |
E61 bryghoved
Et legendarisk bryghoved, som blev introduceret af Faema i 1961. Hovedet anvendes på en lang række maskiner på alt fra hjemmemaskiner i den bedre ende og til professionelle maskiner. Med en vægt på 4 kg. er hovedets styrke, at det er utroligt temperaturstabilt
Froth aider
Nogle hjemmemaskiner har et rør med et lille hul i siden monteret på steamrøret. Dette hjælper brugere til at få en bedre ensartet mikroskum, når der skummes mælk
Direkte vandtilslutning vs. vandbeholder
Maskiner kan være tilsluttet direkte til husets vandforsyning ligesom en opvaskemaskine. På denne måde undgår man at skulle fylde en vandbeholder i maskinen. Til hjemmebrug er vandbeholder dog langt mest udbredt.
3-vejs ventil
3-vejs ventilen fjerner trykket fra portafilteret, når man stopper et espresso shot, ved at lade det overskydende tryk løbe ”bagud” gennem bryghovedet og ned i spildbakken. Derved bliver det nemmere at fjerne portafilteret og man undgår at overtrykket resulterer i at pucken ”eksploderer”, når man løsner filteret.
Back-flushing
En metode til at rense bryghovedet på espressomaskiner, som er udstyret med en 3-vejs ventil.
Pod-kompatibel
Til nogle espressomaskiner medfølger et særligt portafilter, så man kan anvende kaffepods. Dette er portionspakkede kaffepuder, som er lige til at lægge i filteret og smide ud efter endt brygning. Sparer en del forberedelse og rengøring, men giver espresso af ringere kvalitet, end hvis man anvender friskristet og –kværnet kaffebønner.
Budget
Det er en god idé at lægge et budget, inden man går i gang. At starte fra scratch er en relativ bekostelig affære, såfremt man vil lave espresso af rimelig kvalitet. Det er efter min mening urealistisk at etablere et fornuftigt setup i hjemmet for under kr. 4-5000. Dermed har jeg fravalgt discount maskinerne som en mulig løsning.
Når man lægger sit budget, skal man huske, at espressomaskinen ikke gør det alene, man er nødt til at investere i en række andre ting. Som det fremgår af nedenstående afsnit om tilbehør, er der nogle få ting, man er nødt til at have og en lang række ting, man kan vælge at købe, men som man også kan undvære.
Mit personlige råd, når man køber udstyr er: Køb ikke for billigt! Hvis du føler at du køber noget, men i virkeligheden hellere ville have den, der er tanden dyrere, så køb den der er dyrere. Efter at have brugt timer og atter flere timer på at følge diverse fora tror jeg, jeg kan sige, at det er mere reglen end undtagelsen, at folk opgraderer deres udstyr til noget bedre. Og mange indenfor det første halve år – inkl. undertegnede. Så det kan betale sig at spare lidt ekstra og købe den model, man helst vil have, første gang.
Selvfølgelig kan man kende sig selv godt nok til at vide, at man stiller sig tilfreds med det man har og dermed ikke er i ovenstående ”risikogruppe”
Type af brug
Det kan være fornuftigt at gøre sig lidt tanker om, hvordan man forventer at ville bruge sin maskine. Der er stor forskel på, om man kun laver espressoshots og en enkelt eller to cappuccini ind imellem, eller om man forventer at invitere hele vennekredsen til cappuccino/latte party. Til sidstnævnte vil det være nødvendigt med en HX eller double boiler maskine, som kan steame og brygge samtidig – alternativt kræves en rigtig god portion tålmodighed. Til førstnævnte kan en single boiler maskine være ganske gllimrende. (se i øvrigt tabellen med de forskellige maskintyper ovenfor)
Jeg har delt tilbehør op i Need-to-have og Nice-to-have. Der er ingen tvivl om, at du kan blive ved med at investere i udstyr til dit espresso setup. Der findes masser af gode, sjove, tjekkede gadgets, som man kan købe efter temperament og økonomisk formåen. Disse ting er dem jeg kalder Nice-to-have. Der er dog også nogle ting, man behøver at have fra starten. Dette er Need-to-have.
Need-to-have
o Kværn i god kvalitet!
Kort og godt: Køb ikke en espressomaskine uden at købe en god kværn sammen med den! Hvis du har brugt lidt tid på nettet på at søge gode råd om køb af espressomaskine, har du sikkert allerede læst dette råd – og med god grund. Det er så ærgerligt at bruge flere dage (måske endda uger eller måneder) samt et antal tusinde kroner på at finde frem til og købe den helt rigtige espressomaskine, og det første der sker er, at man bliver man skuffet og frustreret over, at man ikke får god espresso ud af det. Og det er højst sandsynligt dét der vil ske. Man skal være MEGET heldig, hvis ens lokale kaffehandler lige kværner i en finhedsgrad, som passe til den maskine man har købt og den kværnede kaffe man køber har en begrænset holdbarhed. Mange entusiaster vil korse sig, hvis jeg påstår ,at den kan holde sig én dag. De mest ekstreme entusiaster vil mene, den kan holde sig i under 1 minut! Uanset om det er 1 minut, 1 dag eller måske endda lidt flere dage, vil du aldrig opnå samme gode resultat med formalet kaffe, som med friskmalet fra en god kværn. Kværne i en acceptabel kvalitet fås fra omkring kr. 1.500.
o Frisk kaffe
Hvis du har investeret flere tusinde kroner i espressoudstyr må du ikke lade dig friste af at spare lidt småpenge på at købe billig espressokaffe i supermarkedet. Gode, friskristede kaffebønner udgør sammen med kværnen og selve maskinen de vigtigste forudsætninger for en god kop espresso. En pose friskristet kaffe er måske 10-20 kr. dyrere end en pose ”industrikaffe” fra supermarkedet, men til gengæld får du fuld udbytte af den espressomaskine, du lige har betalt en masse penge for.
o Tamper (stamper)
Der medfølger ofte en tamper i en billig plastickvalitet, når du køber din maskine. Denne kan godt bruges som en nødløsning, men du vil hurtigt finde det nødvendigt at købe en bedre tamper. Jeg er ikke helt sikker på, hvorfor der så stor forskel, men der ser ud til at være bred enighed om, at det er svært at opnå et godt resultat i koppen, hvis ikke man har en ”rigtig” tamper. Dette har også været min egen erfaring, da jeg brugte den medfølgende plastic tamper de første uger, jeg havde min første maskine. Tampere i ganske udmærket kvalitet fås fra omkring kr. 200.
Nice-to-have
o Knockbox
Bøtte til at slå puck’en ud i efter endt brygning. Man kan sagtens banke puck’en ud direkte i skraldespanden, men det er rart at have knockbox’en lige ved siden af maskinen.
o Tampermåtte
Tyk gummimåtte på størrelse med en musemåtte, som beskytter din bordplade, når du tamper kaffen i filteret. Et spækbræt er dog lige så anvendeligt.
o Mælkekander
Såfremt man ønsker at lave latter, cappuccino eller andre drikke med steamet mælk er det en rigtig god idé at have mælkekander i rustfrit stål. Gerne flere størrelser, så man har én der passe til den mængde mælk man ønsker at steame.
o Bundløst portafilter/bryghåndtag
Portafilter uden bund i, så selve filterkurven er synlig. Er meget lærerig at have, da man kan se, om man opnår ensartet vandflow gennem hele filteret og dermed udnytter al kaffen. Som en bonus, ser det vældig lækkert ud, når man brygger sin espresso med dette portafilter.
o Kildevand
Ved at benytte kildevand, beskytter din maskine mod kalk og andre mineraler. Alternativt kan et kalkfilter anvendes.
Når du nu har læst denne artikel, håber jeg du føler dig rustet til at gå på jagt efter den maskine, som er den helt rigtige for dig. Jeg har med vilje ikke nævnt nogle mærker af maskiner i denne artikel, for jeg har selv kun prøvet en brøkdel af de maskiner, der er tilgængelige på det danske marked. Så jeg har ganske simpelt ingen forudsætning for at nævne nogle maskiner og udelukke andre. Men forhåbentlig ved du lidt mere om, hvilken type maskine der dækker dine behov, og du er måske blevet lidt bedre rustet til at begynde at læse om de specifikke modeller og ved, hvad det er en god idé at holde øje med.