Jeg rister mine bønner i min ovn på en bageplade med helt fine resultater. Men jeg finder det ret besværligt at få alle skallerne af bønnerne når de er ristet. Min metode pt. er at jeg kommer de færdigristede bønner i et stort ildfast fad, hvor jeg nærmest valser dem for så at puste skallerne væk. Det tager lang tid og er noget besværligt, plus jeg får skallerne lige op i hovedet når jeg puster til dem. Hvilke metoder bruger I?
Hvordan afskaller I efter ristning?
Collapse
X
-
Oprindeligt indsendt af MadsHilde Se indlægJeg rister mine bønner i min ovn på en bageplade med helt fine resultater. Men jeg finder det ret besværligt at få alle skallerne af bønnerne når de er ristet. Min metode pt. er at jeg kommer de færdigristede bønner i et stort ildfast fad, hvor jeg nærmest valser dem for så at puste skallerne væk. Det tager lang tid og er noget besværligt, plus jeg får skallerne lige op i hovedet når jeg puster til dem. Hvilke metoder bruger I?
Sent from my iPad using TapatalkSelvstændig hos Alex Kaffe.
Udelukkende på eBar som privatperson
-
-
Det er lidt en skam. Jeg har et plastik dørslag med huller i, men hullerne er for store til de bønner jeg bruger pt. Ellers tror jeg den kunne være god at røste bønnerne i for at sortere skallerne fra.Niche Zero
Bonavita elektronisk vægt
Bonavita elkedel
Aeropress
V60
Clever Dripper v2
Chemex 3 og 6 cup
Stempel 1l og 1 cup
Bialetti Venus
Guldfilter
Philips Senseo mælkeskummer
Comment
-
-
Oprindeligt indsendt af MadsHilde Se indlægDet er lidt en skam. Jeg har et plastik dørslag med huller i, men hullerne er for store til de bønner jeg bruger pt. Ellers tror jeg den kunne være god at røste bønnerne i for at sortere skallerne fra.
Sent from my iPad using TapatalkSelvstændig hos Alex Kaffe.
Udelukkende på eBar som privatperson
Comment
-
-
Det er relativ nemt at lave en effektiv kølebakke med en spand, et dørslag og så sætte støvsugeren til ... det er der mange der har gjort ... prøv at søg rundt i gamle opslag her på ebar, så finder du nok hurtigt fotos und alles.
Med sug på får du også fjernet chaff (skaller) ... bare rør rundt i bønnerne undervejs (fx med en grydeske) ... ikke konstant røre rundt, men hvert halve minut; en grundig omrøring.
Det gør også noget godt for smagen med hurtig afkøling.Radio om kaffe og smagssansen http://smagefter.dk/kaffe/
Podcast på engelsk om kafferistning Coffee Roasting Navigated
~ Kunsten er at kunne orientere sig med smagssansen ~
Comment
-
-
Jeg plejede førhen at putte bønnerne i en kold wok og kaste dem op i luften (udenfor) - den har et godt schwung. Det er vældig effektivt i vestjylland og giver et godt og samtalerigt naboskab. Der skal ikke mange kast til før agnerne er væk fra matriklen.
p.s. det minder lidt om standardøvelsen på kokkegrundskole, hvor man skal gøre nogenlunde det samme med frosne ærter; en øvelse der for enkelte måske bør indledes med.- Thomas Nielsen
Bezzera BZ10 + Mahlkönig Vario + 3 x Freud-stempel + Hario-kolbe + Lido 2 + Gene Café
Comment
-
-
Store agner , får man lettest af ved at hælde bønnerne mellem to beholdere
selvom jeg bruger dørslag og støvsuger, er der mange der er for store til at de bliver suget ud
Der hvor jeg boede før, havde jeg køkken vindue på første sal, med have nedenfor, der hældte jeg frem og tilbage mens jeg holdt tingene ud af vinduet
mægtigt effektivt
Agnerne kan drille gennemløbstiderne ved filter
Comment
-
-
Tak for jeres forslag. Det lyder som om det jeg gør ikke er meget ved siden er normen. Men jeg vil forsøge mig med nogle af jeres idéer også.Niche Zero
Bonavita elektronisk vægt
Bonavita elkedel
Aeropress
V60
Clever Dripper v2
Chemex 3 og 6 cup
Stempel 1l og 1 cup
Bialetti Venus
Guldfilter
Philips Senseo mælkeskummer
Comment
-
-
Jeg har lavet sådan en støvsugeranordning, som Kaffe T nævner ovenfor, og den virker altså ret godt. Både fordi den fjerner avnerne og fordi den reducerer afkølingsfasen betragteligt, hvilket betyder, at man har mere kontrol over det endelige resultat af ristningen.
Jeg har brugt en dampindsats til en IKEA-gryde som si, da den har tilpas store huller til at suge avnerne og små nok til at bønnerne ikke ryger med ud.
Comment
-
-
Ingen tvivl om at den køler mægtigt godt
og som du selv er inde på, jo større huller, jo større agn stykker kan den fjerne
Men laver man, en lys rist, hvor agnerne end ikke helt har sluppet bønnerne inden risten stoppes, så kræves der efterarbejde
Jeg er nød til at kværne de kolde bønner imod hinanden, lidt som man laver en snebold med hænderne , det løsner lige agnerne
derefter hældes de igen fra en beholder og til en anden frem og tilbage
Jo mørkere rist, jo mindre er det nødvendigt
OG er det en tromle rister eller en der har godt med bevægelse af bønnerne , så løsnes også flere agner inden der skal køles
Comment
-
-
Oprindeligt indsendt af Luwak Se indlægKaslar, har du et link til den støvsuger tingest du har på billedet. Jeg kunne godt bruge sådan en i mit setup.
Comment
-
-
Oprindeligt indsendt af Alexpid Se indlægTag to skåle med uden for og hæld dem fra den ene til den anden. Dog ikke i for meget blæsevejr...
Sent from my iPad using Tapatalk
Jeg må dog stadig konstatere, at jeg får flere agner med i den færdige pose, end profferne, der rister samme bønne. Nogle bønner er dog værre end andre. Pt har jeg en etiopisk hjemme, der har ret mange agner. Jeg ved at Copenhagen Coffee Lab har præcis den samme kaffe, og deres har ikke nær så mange agner som jeg har.
Jeg tænker, at forskellen kan have noget at gøre med, at der er så mange kg. i de kommercielle ristere, at bønnerne får nogle flere tæsk, når de vælter rundt derinde. Jeg rister "kun" på en 1 kg rister. Dog samme princip som de kommercielle (tromle).- La Pavoni
- Mahlkönig K30 Vario og Mahlkönig Guatemala
- Aillio Bullet R1
- Tjek i øvrigt Bønneklubben ud på Facebook
Comment
-
Comment